Kvalitní termoska, to je nedílná součást vybavení turistického nebo horolezeckého batohu a taky to co si každý zákazník přeje, když chce v zimě vychutnat teplý čaj nebo ledovou vodu v parném létě. Jak se liší termosky jedna od druhé? Termoska funguje na principu vakua mezi dvěma stěnami z nerezové oceli, která je obvykle kvality 18/8, tzn. 18% chromu a 8% niklu. To je důležité, aby se na termosce, zejména v její vnitřní části, nezačaly tvořit rezavé mapy a puchýře. S tím souvisí i další vlastnost, kterou nesmíme u termosek podcenit a tou je hmotnost termosky. Nikdo z nás nechce nosit v batohu těžkou termosku, ale bohužel platí, že čím větší hmotnost, tím silnější materiál, ze kterého je termoska vyrobena a tím i vyšší odolnost proti nárazům. Jakýkoliv kontakt vnější stěny termosky s vnitřní totiž vede k vytvoření tepelného mostu a termoska se tak stává nefunkční. Promáčklá termoska se tedy hodí spíše do sběrného dvora, než na horskou túru.
termoska je ideální společník do zimy, zdroj: Esbit
Pět vlastností kvalitní termosky
- silnostěnný materiál z nerezi potravinové kvality, min. nerez 18/8
- otočný bezporuchový uzávěr termosky
- protiskluzový materiál
- kvalitní dvoustěnné víčko, které slouží zároveň jako hrnek
- dlouhotrvající efekt uchování nápoje nebo potraviny v horkém nebo naopak studeném stavu
Uzávěr termosky, se kterým se nejčastěji setkáme, je mačkací. Tento uzávěr není úplně vhodný u termosek do tvrdých horských podmínek, protože často praská ve své nejtenčí spodní části. Nalévání nápoje je ale s takovým uzávěrem pohodlné a rychlé. Mnohem odolnější a bezporuchový je otočný uzávěr, který pouze pootočíme, obvykle o jednu otáčku a drážkami v uzávěru můžeme nalévat horkou nebo studenou tekutinu. Pokud chceme zachovat co nejdelší izolační efekt termosky, neodstraňujeme žádný typ víčka z termosky úplně, protože tekutina uvnitř se začne okamžitě ochlazovat/ohřívat vlivem působení okolní teploty.
kvalitní termoska vydrží i drsné podmínky, zdroj: Esbit
Tip jak prodloužit izolační efekt termosky
- pokud chcete dát do termosky horké pití, před použitím ji nahřejte teplou vodou po dobu asi 4 minut, pak vylijte vodu a nalijte tekutinu
- obdobně postupujte v případě studených nápojů (vlijte studenou vodu / 4 min.)
Víčko termosky je nejčastěji plastové, ale setkáme se i s nerezovým dvoustěnným, takže víčko funguje zároveň jako termohrnek. Luxusnější termosky s dvoustěnným nerezovým víčkem bývají obvykle dražší a víčko bývá odolnější než jednoduché víčko z plastu nebo nerezového plechu s vlepeným plastovým hrníčkem. Některé termosky, např. termoska Esbit, mají víčka dvě. Důležitým prvkem je správně zvolené stoupání závitu u víčka, které by jsme měli zajistit dvěmi až třemi otočeními, jelikož to usnadňuje manipulaci v rukavicích.
Povrchová úprava termosky vychází opět z možnosti manipulovat termoskou i v rukavicích, pokud to situace vyžaduje. Pokud vybíráme termosku na hory, vybíráme takovou, která má drsnější povrchovou úpravu nebo silikonový prstenec proti prokluzování při manipulaci, např. termoska Esbit Sculptor. U termosky GSI outdoors Glacier Stainless Vacuum Bottle je to řešeno profilováním ve vnějším plášti termosky.
Dno termosky může být z vnější strany opatřeno silikonovou podložkou, která zabraňuje klouzání po stole např. v obytném autě nebo na kempingovém stolku. Takovou termoskou je např. GSI outdoors Glacier Stainless Vacuum Bottle.
Jak dlouho vydrží v termosce nápoj horký
Doba udržení tepla po naplnění 98°C vodou u termosek ESBIT:
- Po 6 hodinách: 85°C
- Po 12 hodinách: 75°C
- Po 24 hodinách: 60°C
bez termosky nelze v teplotách pod -30°C existovat, zdroj: Esbit
Termosky na jídlo
Samostatnou kapitolu tvoří termosky na jídlo, které si zejména u covidových opatření získaly u zákazníků velkou oblibu a těší se jí dodnes. Termosky na jídlo fungují na stejném principu jako termosky na pití, s tím rozdílem, že termoska na jídlo má široký uzávěr, je širší a nižší, aby šlo jídlo z termosky přímo konzumovat. Jejich objemy jsou od 0,5 do 1 litru. Jídlo si tak můžete vzít na výlet nebo do práce a vychutnat si ho teplé i za několik hodin.
Vaření v termosce
Víte o tom, že v termosce na jídlo lze uvařit i jídlo díky jejím vlastnostem? Pozor, nepleťte si termosku s hrncem! Na vařiči v termosce neuvaříte nic. Princip spočívá v dlouhém uchování tepla a tedy i horké vody, kterou pokud zavřeme vařící do termosky při bodu varu, bude mít i za hodinu teplotu blízkou bodu varu. Napadaly vás třeba vajíčka, které pokud je chceme natvrdo, nemusí nutně vřít v ešusu 10 minut? Správně. Přesně takto funguje princip vaření v termosce. Opravdový kulinář zvládne v termosce koprovou omáčku s vajíčkem a bramborem opravdu pouze tak, že ingredience zalije večer vařící vodou a ráno má přichystaný oběd.
Hlavní výhody termosek na jídlo:
- Uchování vody v tekutém stavu po dobu alespoň 48 hodin
- Udržení teplého jídla po dobu alespoň 24 hodin
- Vaření v termosce při nedostatku paliva
Líbil se vám článek? Podpořte nás zakoupením termosky v našem obchodě ►►
termosky na jídlo Esbit